ПОЛИ - ПП ООД

Търговия на едро и дребно със захарни изделия, хранителни продукти, алкохол, перилни препарати

Торта Добуш

Най-напред се приготвят блатовете за класическата торта Добуш. За целта жълтъците се разбиват с 1/2 от захарта за блатовете, заедно с ванилията.

Белтъците се разбиват на сняг със солта (1 щип.). Прибавя се останалата захар на части, като се разбърква, докато се разтвори.

Двете смеси се съединяват и към тях се прибавя брашното, предварително пресято.

Сместа се разделя на шест равни части, разпределя се в кръгла форма за торта, на дъното на която има хартия за печене.

Блатовете се пекат един по един в загрята на 180 градуса фурна за 10–12 минути, до бледо розов цвят. След като станат готови, се завиват във фолио и се прибират в хладилник.

След това се приготвя кремът. За целта шоколадът (200 г) се разтопява на водна баня. Маслото (300 г), което е предварително поставено на стайна температура, се разбива с пудрата захар (150 г) на пухкав крем. Добавят се ванилията (1 щип.) и какаото (5 с.л.). Накрая се добавя шоколадът, оставен леко да се охлади. Всичко се разбърква добре.

Следва редене на тортата. За целта пет от блатовете последователно се подреждат един върху друг, като между тях се маже с крема. Накрая тортата се намазва отгоре и отстрани. Отстрани тортата се украсява, като по крема се полепват филирани бадеми (50 г). Накрая се приготвя карамелената украса. За целта продуктите за карамела се слагат в касерола и се загряват до получаването на светлокафява маса.

Последният блат се нарязва на триъгълници, които се подреждат върху решетка или хартия за печене. Заливат се с горещия карамел. Трябва да се охладят напълно.

Триъгълниците се подреждат върху тортата, като се поставят върху бучки шоколад или шоколадов крем, за да не стоят хоризонтално.

Класическата торта Добуш се прибира в хладилник поне за 4 часа, преди да се поднесе.

Час / Дата